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PURPOSE: The p..u:pose of this addendum is to sumnarize the 
application considerations of currently available 
station carrier equipnent • 

ADDTI'ION: 

1. GENERAL 

1.1 Station carrier systans are designed to provide pair gain and reduce 
the arrount of outside plant required. Station carrier is flexible 

in application and designed to eliminate the need for installation and rrain­
tenance adjustments for voice frequency loss, signaling, and carrier levels 
and equalization. In general, station carrier can be applied to any or all 
pairs of a cable~ with minor exceptions, all types of station carrier can be 
mixed in a cable; and to a high degree, multichannel station carrier can be 
mixed with PQv1 carrier in a cable. 

1. 2 The follaving paragraphs sumnarize application considerations that 
are not covered in TE&Q.1 Section 911, or that need emphasis or 

expansion. These are primarily (a) testing cables to determine cable suit­
abili'ly for carrier application~ {b) locating repeaters at measured 35 dB 
intervals; and (c) observing limits on subscriber drop resistance, ringer 
quantities, etc. The application considerations are prirre.rily directed t.aNard 
rnul tichannel repeatered station carrier; a brief note on one channel station 
carrier is covered in paragraph 1. 4. 

1. 3 REA' s serving area or SAVE guidelines are outlined in TE&CM sections 
230, 231 and 232. An econanic canparison of pair gain electronics and 

cable should always be made when subscriber circuit reinforcement is required. 
Distributed station carrier is very beneficial where distribution cable pairs 
are not available. Where distribution cable pairs are available fran a carrron 
field location such as SAI points in SAVE designs, grouped station carrier 
is rrore econanical to install and maintain. 

· 1. 4 One channel station carrier application has changed little since 
it was first introduced. The guidelines irt TE&Q.1 911 rarain valid. 

'Ihey are nonrepeatered systems applied to less than 18 kilofeet ( 5. 5 krn) of 
nonloaded cable, within the maximum loss limits, and before the first repeater 
of multichannel systems in the same cable. M:Jst types do not contain canpandors, 
and cannot readily be mixed with ro4 carrier in the same cable. (Note: It 
rray be possible to apply one cr.annel station carrier to cables with PCM carrier 
by selection of separate binder groups to L~rove cable crosstalk isolation. 
other alternatives include the use of compandored one channel or multichannel 
station carrier.) Originally, one channel station carrier was designed only 
for inside rrounting (distributed) . CUrrent systems are designed for inside 
and outside distributed application, and for groups of 20 to 50 units at one 
location. Inside mounted types generally provide for very short drop resistance 

limits. Grouped types provide for sorreNhat longer drops. 



2. B;JUI:EMENT APPLICATION 

2.1 cable Measuranents: For several years, REA has anphasized the need 

for testing cables ( esp:cially existing cables) to assure their f 
suitability for carrier application. The stability of filled cables has 

reduced the concern about cable suitability~ but certain cable and carrier 

system measuranents are still required to assure lOW' rraintenance operation. 

Refer to REA TE&CM Section 921 for details on "Testing cables for carrier 

Application". Einphasis is placed on cable insulation resistance, shield 

continuity and attenuation measurements. Transmission reference data is 

contained in REA TE&CM Section 406 for air core and filled core cables. 

2.1.1 Different cable construction materials and manufacturing procedures 

can yield different loss characteristics at carrier frequencies. 

REA cable sp:cifications nCM contain attenuation requirements. But these 

requiranents still allCM for enough attenuation variation that longer systems 

must be measured to detennine repeater locations. The 35 dB repeater spacing 

srould l:e determined first by cable records, but finally by actual cable 

measurements at 112 KHz. 

2 .1. 2 Station carrier was designed to be installed and maintained by 

less skilled craftspersons. Station carrier repeater gain-slope 

is based on 35 dB of 22 gauge PIC air core cable. When it is applied to 

other gauges and to filled core cables (introduced later), there can be 

significant carrier level variations through 3 repeaters. 'Ihis level variation 

becares worse on longer systems and with· improperly spaced repeaters. 'Ihis 

is a basic problem resulting fran the fact that system imperfections such 

as level variation are cumulative for analog systems and add for each repeater 

section. Noise, crosstalk, false seizure, false rin;ing and other operational 

problems can occur if carrier levels beccrre too lCM or two high. 

2.1. 3 Manufacturers offer a limited selection of loss-slope correction 

devices. :cependin;:r on the degree of slope correction required, 

these rray be applied based on cable gauge (fran cable records) ; or, more 

extensive carr~er level measurements rray be required to apply slope correction. 

The first step in minimizing carrier level variations is to establish repeater 

locations based on cable loss measurements. 

2. 2 Carrier Fregue.11cy Considerations : Since the introduction of station 

carrier, REA sp:cifications have been written and updated to improve 

the c:atPatibili ty of different types of station carrier and the mixing of PCM 

and station carrier within the same cable. 'Ihere is one recent exception to 

this trend. 

2.2.1 The latest revision of the REA station carrier e:ruipnent specification 

was written to accanodate both the existing systems and the new 

eight channel systems recently introduced by several manufacturers. The adoption 

of Pr:irrary and Alternate frequency standards do allow for scrne minor conflicts 

in the "universal" application of station carrier (mixing of different equipnent) . 
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2. 2. 2 'Ihe new eight channel systerrs meet the alternate frequency 
standards, and rrost existing equipnent meet both the primary 

and alternate freq:uency standard. Sare existing station carrier meets 
the primary standard but conflicts with the alternate standard. On 
occasion where an eiqht channel svstem (alternate standard) is placed 
in the sane cable with a conflicting system (using primary standard} , 
one or possibly two channels rrust be deleted from one of the ccnflicting 
equipnent types. 'Ihe conflicting freq:uencies are between 60 and 72 
kilohertz. REA plans to identify staticn carrier as meeting the prirrary, 
al terncite, or both frequency standards in the REA List of Materials (REA 
Bulletin 344-2). 

2.2.3 In general, P0-1 carrier and corrpandored station carrier can be 
applied within the sane cable. (All rnul tichannel station carrier 

utilize oorrpandors to meet the noise requirements of REA specifications. 
One-channel types rray contain corrpandors, but generally do not.) Past study 
in this area was for station carrier freq:uencies up to 140 kilohertz. 'Ihe 
new alternate fr~ncy standard up to 168 kilohertz is not expected to 
affect the perforrrance significantly. 

2.2.4 'Ihe follaNing criteria applies to the mixing of PCM and station 
carrier in srrall cables. 

A. 'Ihe station carrier systems must contain full range canpandors that give 
approxiirately 25 to 30 dB ccnpa.ndor advantage. All multichannel station 
carrier systems on REA's List of Acceptable Materials are I10W' req:uired 
to rreet this req:uirement. 

B. The P0-1 trunk and subscriber carrier systems must use an encoding that 
limits the p:::wer on the span line at freq:uencies bel011 150 KHz. All 
D2, D3 and D4 encoded trunk and subscriber carrier are believed to meet 
this criteria. The REA List of Acceptable Materials nON contains footnotes 
in the listing of digital carrier systems concerning these canpatibili ty 
considerations. 

c. The cables on which these mixed systems are applied must meet REA cross­
talk loss requirements. 

2. 2. 5 Mixed !?CM and station carrier are applied as foll011s. Cable pairs 
are first selected for best PQ.1 carrier perforrrance. All remaining 

pairs can be used for station carrier application (canpandored types only). 

2.2.6 'Ihe guidelines above are based on PCM systems transmitting randan 
bip:>lar signals of 1.544 megabits or higher; or transJTlitting 

repetitive patterns with a high pulse density to limit the p:JWer below 150 
kilohertz. Certain digital systems (PCM or other digital types) may transmit 
pulses with bip:>lar violations, la.v density repetitive patten1s, and/or 
lower bit rates. Pulses with these characteristics can shift the p:::wer to a 
lower freq:uency and cause interference with station carrier in the same cable. 
'Ihe effects of each of these systems must be evaluated before mixing with 
station carrier. 

2. 3 Pa.ver: Multichannel station carrier repeaters and subscriber ter-
minals are p:::wered over the cable pair. Except for extended length 

systems, the use of local ac p:JW"er and batteries at field locations have 
generally been eliminated. To maintain this design and application philosophy 
of system power, certain limitations are imposed on subscriber~ drop resistance 
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limits, maxim.1m number of ringers p:r system, etc. 'lbese limits vary with 

each system. It is important to apply the equiprrent within the design and 

application limits established by the manfuacturer. 

2.4 Extended Length SVstems: Station carrier systems were originally 

designed to operate over a maximun of three re:r;:eaters, or 140 dB 

at 112 kilohertz. Engineered on a special basis, station carrier systems 

have been applied to serve subscribers over 10 re:r;:eaters at rrore than 60 miles 

(97 krn) fran the central office. 

2. 4.1 Extended .length systerrs require special engineering. The re:r;:eaters 

rrust be maintained rrore closely to 35 dB spacing. (Note: The 

"naninal" 35 dB should be at a "nan:i.nal" tenperature so that at tanperature 

extrerres the loss rerrains "near" 35 dB. If cables are rreasured at mid surrner 

or mid winter, temperature corrections should be applied to the measured data 

to determine "average" loss.) Extended length aerial applications are not 

recarrnended due to the large variation in loss fran sumrrer to winter. Standard 

repeaters might be used for 4 or 5 repeater applications; but s:r;:ecial slope 

c:anper..sated re:r;:eaters will probably be ne;e<Jed for l~ger systems. Intermediate 

system power at a field location will likely be required also. 

2.4.2 Properly engineered, these extended systems can provide reliable 

telephone o:r;:eration. On very long systems, there is a possibility 

of sane minor p:rfo:rmance degradation (i.e. , frequency response of one or more 

channels) • But the overall transmission :r;:erfornance is expected to be sup:rior 

to that of long physical circuits. The equiprent should be purchased on REA 

Form 397c. liD.y degradation should be discussed by the Purchaser and Seller, 

and agreenent reached (in writing) before the equip-rent is purchased and 

installed. 

2.5 Reliability: Reliability requirerrents are ncM included in all 

carrier equiprrent s:r;:ecifications. Manufacturers include a burn-in 

of equipnent as a part of their quality assurance program. This has eliminated 

the need for on-site burn-in as referenced in earlier publications such as 

TE&rn Section 911 and REA Standard PC-4 . 
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